Yargıtay 9. Hukuk Dairesine Ait Karar
1 Eylül 2023 Cuma tarihli Resmi Gazete'nin 32296 sayısında yer alan Yargıtay kararı aşağıdaki gibidir:
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararın incelenmesi sonucunda, davacının alacak davasının kısmen kabul edildiği belirlenmiştir. İlk derece mahkemesi tarafından verilen kesin kararın Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına temyiz edilmesi talep edilmiştir. Tetkik Hakimi tarafından hazırlanan raporun dinlenmesi ve dosyadaki belgelerin incelenmesi sonucunda aşağıdaki karara varılmıştır:
Dava, davacının davalı kuruma bağlı işyerinde hizmet alım sözleşmesi kapsamında güvenlik görevlisi olarak çalışırken 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (696 sayılı KHK) hükümleri gereği sürekli işçi kadrosuna geçirildiği ve ücretinin asgari ücretin %30 fazlası olarak belirlendiği iddiasına dayanmaktadır. Davacı, davalı idare tarafından belirlenen ücretin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yayımladığı 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23. Maddesi uyarınca altışar aylık dönemlerde %4 oranında ücret zamı uygulandığını ve eksik ödeme yapıldığını ileri sürerek fark ücret alacağı talep etmektedir.
Davalı taraf ise davacının belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalıştığını ve bu sözleşme gereği Yüksek Hakem Kurulu tarafından kabul edilen toplu iş sözleşmesi hükümlerine tabi olduğunu savunmaktadır.
İlk derece mahkemesi, davacının taleplerini kısmen kabul etmiş ve fark ücret alacağı ile ilave tediye alacaklarının hüküm altına alınmasına karar vermiştir.
Bu karar Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına temyiz edilmiştir. Adalet Bakanlığı, davacının belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalıştığı ve bu sözleşmede asgari ücretin belirli bir oranının ödeneceğine dair hüküm bulunmadığını ileri sürerek kararın bozulmasını talep etmektedir.
Uyusmazlık, davacının sürekli işçi kadrosuna geçiş esnasında düzenlenen belirsiz süreli iş sözleşmesinde ücretin tespiti ile talep edilen ücret ve ilave tediye fark alacaklarına hak kazanıp kazanmadığına ilişkindir.
Kanun yararına temyiz talebi Adalet Bakanlığı tarafından yerinde görülmüş ve kararın kanun yararına bozulması istenmiştir.
Kararın hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmamak kaydıyla, Yargıtayca yerinde görüldüğü takdirde karar kanun yararına bozulacaktır.
İlgili hukuk kuralları, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22, 32 ve 34. maddeleri, 6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müessese İşçilerine İlave Tediye Yapılması ve 6452 Sayılı Kanunla 6212 Sayılı Kanunun 2. Maddesinin Kaldırılması Hakkında Kanun'un 1
Bu Resmi Gazete özeti Kamu Zeka tarafından yapay zeka kullanılarak oluşturulmuştur. İlanın orjinaline resmigazete.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Kamu Zeka, bu hizmeti ücretsiz sunar ve ilanlardaki yazım hatalarından sorumlu değildir. Kamu Zeka'nın herhangi bir kamu kuruluşuyla ilişkisi yoktur.