Sakarya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1- Sakarya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 7. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
-
Öğrenciler, başarısız olduğu, hiç almadığı veya devam şartını sağlamadığı derslere öncelikle yazılmalıdır. Eğer bu dersler farklı dönemlere aitse, öğrenci en alttaki dönem derslerinden başlamak şartıyla bulunduğu döneme ait derslere yazılır. İlk iki yarıyıl veya yıllık programlarda birinci yılın sonundan itibaren, tüm derslerini başarıyla tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ve üzeri olan öğrenciler, bulundukları dönemin bir üst sınıfından ders alabilirler. Bu öğrenciler bir dönemde 30 AKTS ile birlikte 15 AKTS'lik veya 3 derse kayıt yaptırabilirler. Üst sınıftan ders alan öğrencilerin aldıkları derslerin başarı notları genel ağırlıklı not ortalamasına katılır. Çift ana dal ve yan dal programında kayıtlı öğrenciler ise her iki programdan bir dönemde toplam 30 AKTS ile birlikte 15 AKTS'lik veya 3 derse kayıt yaptırabilirler.
-
İkinci yarıyıldan sonra, a) genel not ortalaması 1.80'in altında olan öğrenciler en fazla 25 AKTS'lik derse kayıt yaptırabilir, b) genel not ortalaması 1.80 ve üzerinde olan öğrenciler ise en fazla 30 AKTS ile birlikte 10 AKTS'lik veya 2 derse kayıt yaptırabilir.
Çift ana dal programına kayıtlı öğrencilerin iki lisans programındaki derslerinin çakışma durumları ilgili bölüm başkanlıkları ve eğitim birimleri tarafından değerlendirilir.
MADDE 2- Yönetmeliğin 14. maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
- Öğrenci, kayıtlı olduğu derslerin devam koşulunu sağlamak zorundadır. Her bir ders için teorik ders saatlerinin %70'ine, uygulama ders saatlerinin %80'ine katılan öğrenci yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavlarına alınır. Teorik derslerde devam zorunluluğu başarısızlık nedeniyle tekrarlanan derslerde aranmaz. Ancak laboratuvar, atölye, stüdyo gibi öğretim elemanı eşliğinde yapılan ve uygulama ders saati teorik ders saatinden eşit veya fazla olan derslerde devam zorunluluğu aranır. Yabancı dil ve Türkçe hazırlık programlarında en az %80 devam şartı aranır. Devam durumu öğretim elemanı tarafından izlenir. Devamsızlık nedeniyle derslerden kalan öğrenciler dönem sonu ve bütünleme sınavlarına giremezler. Uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerin devam gerektiren faaliyetleri ilgili bölüm başkanlıkları tarafından belirlenir ve dönemin başında ilan edilir. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Yabancı Diller ve hazırlık eğitimi veren birimlerin yönergelerinde devam zorunluluğuna ilişkin özel düzenlemeler yapılabilir.
MADDE 3- Yönetmeliğin geçici 1. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
- Üniversiteye 2023-2024 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrenciler için, devam şartını sağlamış başarısız derslere öncelikli yazılma zorunluluğu 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başından itibaren uygulanır. Aynı şekilde, 2023-2024 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrenciler için genel not ortalaması 1.80'in altında olanlar, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başına kadar bulunduğu dönem ve alt dönemlerden olmak üzere 30 AKTS ile birlikte 10 AKTS veya 2 derse kayıt yaptırabilir.
MADDE 4- Bu Yönetmelik 2023-2024 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Sakarya Üniversitesi Rektörü yürütür.
Bu Resmi Gazete özeti Kamu Zeka tarafından yapay zeka kullanılarak oluşturulmuştur. İlanın orjinaline resmigazete.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Kamu Zeka, bu hizmeti ücretsiz sunar ve ilanlardaki yazım hatalarından sorumlu değildir. Kamu Zeka'nın herhangi bir kamu kuruluşuyla ilişkisi yoktur.