Yargıtay 11. Hukuk Dairesine Ait Karar
15 Aralık 2023 Cuma tarihli Resmi Gazete'nin 32400 sayısında yer alan Yargıtay kararı şu şekildedir:
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından verilen bu karar, Türk Milleti adına yapılmıştır. Esas numarası 2022/7345, karar numarası 2023/1245'tir. İncelenen kararın mahkemesi Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi'dir. Kararın tarihi 10/12/2021, sayısı ise 2020/656 Esas, 2021/1107 Karar'dır.
Davacı, İzomer Kimya Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi'nin avukatı Yasin Kısa, davalı ise Soyyiğit Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin avukatı Gürkan Demirkaya'dır. Davanın tarihi 07.10.2020'dir. Hüküm ise ret şeklindedir.
Adalet Bakanlığı tarafından istenilen kanun yararına temyiz incelemesi sonucunda, Tetkik Hakimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenmiş ve gereği düşünülmüştür.
Dava dilekçesinde, davacı vekili faturaya dayalı alacağın tahsili amacıyla davalı aleyhine başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptalini talep etmiştir. Davalı ise takibin haksız olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
İlk derece mahkemesi, yukarıda belirtilen tarih ve sayıdaki kararıyla davanın reddine karar vermiştir. Bu karar kesin olarak verilmiştir.
Adalet Bakanlığı, kanun yararına temyiz yoluna başvurarak ilk derece mahkemesinin kararının incelenmesini istemiştir. Temyiz sebepleri olarak, mahkeme kararının gerekçesi ile hüküm fikri arasında çelişki olduğunu, bu çelişinin giderilmesi için tavzih talebinde bulunulduğunu, tavzih dilekçesinin taraflara tebliğ edilmediğini, tavzih kararı ile çelişkinin giderilemeyeceğini ileri sürerek kararın kanun yararına bozulmasını istemiştir.
Uyuşmazlık, kısa karar ile gerekçeli karar arasındaki çelişkinin tavzih yoluyla giderilip giderilemeyeceği noktasında toplanmaktadır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 363. maddesine göre, ilk derece mahkemelerinin kesin olarak verdikleri kararlara karşı, istinaf incelemesinden geçmeden kesinleşmiş bulunan kararlara karşı, yürürlükteki hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek Adalet Bakanlığı tarafından kanun yararına temyiz yoluna başvurulur. Temyiz talebi Yargıtayca yerinde görüldüğü takdirde, karar kanun yararına bozulur ve bu bozma, kararın hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmaz.
Mahkeme kararlarının gerekçeli olması Anayasa'nın 141. maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297., 298. ve 305. maddeleri tarafından düzenlenmektedir. Gerekçe, bir hükmün olmazsa olmaz unsurudur. Taraflar, ancak kararlara konulması gereken gerekçe sayesinde hükmün hangi maddi ve hukuki nedene dayandırıldığını anlayabilirler. Ayrıca, karar aleyhine yasa yollarına başvurulduğunda da gerekçe sayesinde kararın usul ve yasaya uygun olup olmadığı denetlenebilir. Temyiz incelemesi ancak bir kararın somut olaya uygun gerekçe taşıması halinde mümkündür. Öte yandan, yazılacak kararın gerekçesiyle hüküm kısmı arasında bütünsellik esastır. Gerekçe ile hüküm birbirine bağlı olup, hükmün gerekçe ile çelişmemesi esastır.
Mahkemenin 10.12.2021 tarihli ve 2020/656 Esas, 2021/1107 Karar sayılı kararının gereği kısmında davanın kabulüne karar verildiği belirtilmiş olmasına rağmen, hüküm kısmında gerekçe ile çelişecek şekilde davanın reddine karar verilmiştir.
Tarafların vekilleri tarafından tavzih yoluyla bu yanlışlığın giderilmesi talebi üzerine 05.01.2022 tarihli tavzih kararı ile mahkeme kararının kabule ilişkin gerekçesi değiştirilerek mahkeme gerekçesinin ret olarak tavzihine karar verilmiştir.
6100 sayılı Kanun'un 305. maddesinde, hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor veya birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her birinin hükmün açıklanmasını veya tereddüt veya aykırılığın giderilmesini isteyebileceği, hüküm fıkrasında taraflara tanınan hak ve yüklenen borçların tavzih yoluyla sunulamayacağı, genişletilemeyeceği ve değiştirilemeyeceği düzenlenmiştir.
Mahkemece amil alınmadan kararın gerekçe kısmını davacı şirket aleyhine değiştiren tavzih kararı yerinde bulunmamış, kanun yararına temyiz talebinin kabulü ile hükmün kanun yararına bozulmasına karar vermek gerekmektedir.
Sonuç olarak; Adalet Bakanlığının 6100 sayılı Kanun'un 363. maddesinin birinci fıkrasına dayalı kanun yararına temyiz istemi kabul edilerek kararın sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına karar verilmiştir. Dava dosyasının ilk derece mahkemesine gönderilmesine ve kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine 02.03.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verilmiştir.
Bu Resmi Gazete özeti Kamu Zeka tarafından yapay zeka kullanılarak oluşturulmuştur. İlanın orjinaline resmigazete.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Kamu Zeka, bu hizmeti ücretsiz sunar ve ilanlardaki yazım hatalarından sorumlu değildir. Kamu Zeka'nın herhangi bir kamu kuruluşuyla ilişkisi yoktur.