Yargıtay 11. Hukuk Dairesine Ait Karar
17 Şubat 2024 Cumartesi tarihli Resmi Gazete'nin 32463 sayısında yayınlanan Yargıtay kararı aşağıdaki gibidir:
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararın incelenmesi sonucunda aşağıdaki bilgiler tespit edilmiştir:
İncelenen kararın mahkemesi: İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi Tarihi: 09.12.2022 Dava numarası: 2022/757 Esas, 2022/926 Karar Davacı: Yusuf Görmüş Davalı: San-el Mühendislik Elektrik Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, vekili Avukat İbrahim Mutlu Dava tarihi: 30.09.2022 Hüküm: Kabul
Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalı şirkette %5,03 oranında hissedar olduğunu, genel kurul toplantısı yapılmadığını, taleplerine yönetim kurulu tarafından olumlu yanıt verilmediğini ileri sürerek 6102 sayılı Kanun'un 412. maddesi gereğince genel kurulun toplantıya çağrılmasına izin verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, cevap dilekçesinde, kanunun aradığı şartların oluşmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
İlk derece mahkemesi kararıyla davacının yirmide bir hisseye sahip olup olmadığı tespit edilmiş, davacının hissesinin 917.629 adet olduğu ve yasanın aradığı %5'i bulduğu belirlenmiştir. Bu nedenle davacının aktif husumete ilişkin dava şartını sağladığı kabul edilerek davanın kabulüne karar verilmiştir.
Adalet Bakanlığı, ilk derece mahkemesinin kararının kanun yararına temyizen incelenmesini talep etmiştir. Temyiz dilekçesinde, davacının azlık pay oranına göre yönetim kurulunu toplantıya çağırmasını istediği ihtar tarihinde, eldeki dava tarihinde ve karar tarihinde sahip olmaya devam ettiğine yönelik gerekli incelemenin yapılmadan karar verildiği gerekçesiyle kararın kanun yararına bozulmasını talep etmiştir.
Dava, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 412. maddesi gereğince genel kurulun toplantıya çağrılmasına yönelik izin istemine ilişkindir.
Temyiz talebi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 363. maddesine dayanılarak yapılmıştır. Yargıtayca yerinde görüldüğü takdirde, karar kanun yararına bozulur ve bu bozma, kararın hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmaz.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 411 ve 412. maddeleri, azınlık pay sahiplerinin genel kurulun toplantıya çağrılmasını talep etme hakkını düzenlemektedir.
Azınlığın bu hakkı kullanabilmesi için belirli şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu şartlardan ilki, talebin azınlık pay sahipleri tarafından yapılmasıdır. İkinci şart ise talebin usulüne uygun yapılmasıdır.
Mahkemece, davacının pay durumunun tespiti ile azınlık pay sahibi olduğu kanaatiyle karar verilmiş ise de, davacının azınlık pay sahibi olup olmadığı hususunda bir inceleme yapılmamış ve azınlık pay sahipliği durumunun davanın süreci boyunca sağlanması gereken bir şart olduğu dikkate alınmamıştır. Bu nedenle kararın kanun yararına bozulmasına karar verilmiştir.
Sonuç olarak; Adalet Bakanlığının kanun yararına temyiz isteminin kabulüyle kararın sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına karar verilmiştir. Kararın bir örneği Adalet Bakanlığı'na gönderilecektir. 19.10.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verilmiştir.
Bu Resmi Gazete özeti Kamu Zeka tarafından yapay zeka kullanılarak oluşturulmuştur. İlanın orjinaline resmigazete.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Kamu Zeka, bu hizmeti ücretsiz sunar ve ilanlardaki yazım hatalarından sorumlu değildir. Kamu Zeka'nın herhangi bir kamu kuruluşuyla ilişkisi yoktur.