Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden:
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden: Ankara İli Mamak İlçesi Kusunlar Mahallesi Kusunlar Yeraltı Barajı Koruma Alanı İlanı
1- Ankara ili Mamak ilçesi Kusunlar Mahallesi'nde bulunan Kusunlar Yeraltı Barajı'ndan isale hattı aracılığıyla Mamak ilçesine içme ve kullanma suyu sağlanmaktadır. 2- Kusunlar Yeraltı Barajı, Kusunlar vadisinde ortalama 12 metre derinliğinde alüvyonun kazılarak vadiyi enine keserek yapılan 90 metre uzunluğundaki beton bend içerisindeki galeride vadinin suyunu toplamaktadır. Ortalama debisi 24 litre/saniye'dir. Yıllık emniyetli verim 756.864 m³/yıl olarak belirlenmiştir. 3- Ankara ili Mamak ilçesi Kusunlar Mahallesi'nde bulunan Kusunlar Yeraltı Barajı'nın bulunduğu alanlar, 6200 ve 167 sayılı kanunlara istinaden oluşturulan ve 7 Nisan 2012 tarih ve 28257 sayılı Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik ile 10 Ekim 2012 tarih ve 28437 sayılı İçme Suyu Temin Edilen Akifer ve Kaynakların Koruma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri doğrultusunda koruma altına alınmıştır. 4- Mutlak Koruma Alanı ve Mutlak Koruma Alanı Dışında İlave Tedbirlerin Uygulanacağı Alana ait bilgiler ve bu alanlarda uyulması gereken kurallar Çizelge 1 ve 2 ile verilmiştir. 5- Kusunlar Yeraltı Barajının ortalama debisinin 24 litre/saniye olduğu dikkate alındığında alüvyon akifere yağıştan süzülme miktarının çok düşük bir miktar olduğu görülmektedir. Beslenimin büyük bir kısmı Kıbrıs Deresi'nden olmaktadır. 6- Ankara ili Mamak ilçesi Kusunlar Mahallesi'nde bulunan Kusunlar Yeraltı Barajı Koruma Alanı İlanı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayı ve Resmi Gazete'de yayınlanmasını müteakip yürürlüğe girer.
Çizelge 1. Mutlak Koruma Alanı'na ait bilgiler ve koruma alanında uyulması gereken kurallar:
- Mutlak Koruma Alanı, Ankara ili Mamak ilçesi Kusunlar Mahallesi'nde bulunan Kusunlar Yeraltı Barajı baraj aksı yeri dikkate alınarak 100 metre mesafede membaya doğru dikdörtgen bir alan belirlenmiş olup, sınırlar ekteki haritada gösterilmiştir. Bu alanın sınırlarına uygun aralıklarla, uyarı levhaları konulacak ve engelleyici mesnetler (duvar, tel) yerleştirilecektir. Mutlak Koruma Alanı içerisinde su temin gayesi ile her türlü çap ve derinlikte su yapılarının inşası yasaklanmıştır. Ancak, DSİ tarafından kaynak geliştirme çalışmaları yapmak üzere her türlü çap ve derinlikte sondaj kuyusu açılabilir/actırılabilir. Mutlak Koruma Alanı içerisinde yalnız yeraltı suyu işletme tesisinin bulunmasına ve çalışmasına müsaade edilir, başka hiçbir maksat ve faaliyet için izin verilemez. Çöp, moloz, çamur gibi atıkların, atılmış dahi olsalar atık suların Mutlak Koruma Alanı ve yüzey suyu kaynaklarına dökülmesi yasaktır. Mutlak Koruma Alanı içerisinde, suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre, deterjan, kimyasal madde vb. kullanımı yasaktır. Resmi Gazete ilan tarihinden önce, Mutlak Koruma Alanı içerisinde DSİ tarafından verilen sulama ve diğer amaçlar için verilmiş kuyu belgesi var ise, Resmi Gazete ilanından sonra kuyu belgeleri iptal edilecektir. Mutlak Koruma Alanı içerisinde, ilan tarihinden sonra herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyecektir.
Çizelge 2. Mutlak Koruma Alanı Dışında İlave Tedbirlerin Uygulanacağı Alana ait bilgiler ve bu alanda uyulması gereken kurallar:
- Ekteki haritada sınır koordinatları verilen Mutlak Koruma Alanı Dışında İlave Tedbirlerin Uygulanacağı Alan, Kuvaterner yaş alüvyonu kapsamaktadır. Bu alan içerisinde, kentsel (rekreasyon tesisleri haricinde), turistik tesis, iskan, konut, endüstriyel faaliyetler, karayolu, demiryolu vb. kullanımı amacıyla hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmez. İlan tarihinden önce mevcut yapılaşma alanlarında, altyapı ve kanalizasyon eksikse, bunların tamamlanarak atık suların yeraltı suyuna sızmadan koruma alan sınırları dışına çıkarılması sağlanacaktır. İlan tarihinden önce mevcut karayolu, demiryolu vb. yapılarında, mahalle bağlantı yollarında oluşabilecek kirlilik ilgili kurumlarca engellenecek ve DSİ tarafından istenebilecek bütün önlemler alınacaktır. Kentsel, evsel ve endüstriyel katı ve sıvı atıkların depolanması, üretimi ve yok edilmesi yasaktır. Suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre, deterjan, kimyasal madde vb. kullanımına izin verilmez. Atıkların (arıtılmış atık sular da dâhil) koruma alanına ve yüzey suyu kaynaklarına dökülmesi ve deşarj edilmesi yasaktır. Madencilik (işletme, zenginleştirme, gang veya atık malzemenin yıkanması, taş ve mermer ocağından malzeme alınması vb.), endüstriyel fabrikalar, organize sanayi bölgeleri, nükleer aktiviteler, mezar yerleri, tavuk çiftlikleri, gübre, çöp, moloz ve pestisitler (üretme, depolama, yok etme), akaryakıt, LPG istasyonu vb. yakıt depolama ve iletime tesisleri, katı atık ve tehlikeli atık düzenli depolama tesisleri (atık barajları) vb. jeotermal enerji santrali yapılması, jeotermal amaçlı üretim ve/veya re-enjeksiyon kuyusu açılması faaliyetlerin yapılması yasaktır.
- Bu alan içerisinde, su temin gayesi ile her türlü çap ve derinlikte yeraltı suyu yapılarının inşası yasaklanmıştır. Ancak, DSİ tarafından kaynak geliştirme ve yeraltı sular araştırma çalışmaları kapsamında her türlü çap ve derinlikte sondaj kuyusu açılabilir/actırılabilir.
- İlave Tedbirleri İçeren Sınır Alanı Ankara ili Mamak ilçesi Kusunlar Mahallesi'nde bulunan Kusunlar Yeraltı Barajının beslenme havzası olduğundan, madencilik faaliyetleri, besi çiftlikleri ve yeni kuyu tesisine izin verilmeyecektir. Madencilik faaliyetleri ile ilgili olarak; işletme yapmak, zenginleştirme, gang veya atık malzemenin yıkanması, kil, çakıl, kum, taş ve mermer ocağından malzeme alınması gibi faaliyetlerin yapılması yasaktır. Bu kapsamda ilan tarihinden önce ilgili kurumlardan izin alınmış olsa dahi hiçbir şekilde kazanılmış hak iddiasında bulunulamaz. Ancak, sadece mermer ve taş ocağı işletmeleri için aşağıdaki 9. madde kapsamındaki hususlar istisna teşkil eder.
- İlave Tedbirleri İçeren Alan sınırları içerisinde ilan tarihinden önce, ilgili kurumlardan izin alarak mevcutta işletme faaliyetleri fiili olarak devam eden mermer ve taş ocağı işletmeciliği yapan işletmeler, kazanılmış hakların korunması adına ilgili Kurumların kendilerine tanımış oldukları süre sonuna kadar olacak şekilde ve yerel hidrojeolojik koşullara göre DSİ tarafından belirlenecek bir emniyetli işletme taban kotu altına kesinlikle inilmemesi koşulu ile faaliyetlerine devam edebilirler. İşletme sürelerinin bitmesinin ardından ilgili Kurumlarca hiçbir şekilde süre uzatımı verilemez ve faaliyetler sonlandırılır. Emniyetli işletme taban kotundan daha aşağıdaki kotlarda işletmecilik yapılmasına hiçbir şekilde izin verilmez. Ruhsat alınmış olsa dahi tesisleri kurulmamış ve ocak/galeri faaliyetlerine başlanılmamış olan işletmeler, mevcut işletme kapsamında değildir.
Bu Resmi Gazete özeti Kamu Zeka tarafından yapay zeka kullanılarak oluşturulmuştur. İlanın orjinaline resmigazete.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Kamu Zeka, bu hizmeti ücretsiz sunar ve ilanlardaki yazım hatalarından sorumlu değildir. Kamu Zeka'nın herhangi bir kamu kuruluşuyla ilişkisi yoktur.