Anayasa Mahkemesinin 30/11/2023 Tarihli ve E: 2023/106, K: 2023/205 Sayılı Kararı
2 Şubat 2024 Cuma tarihli Resmi Gazete'nin 32448 sayısında yayınlanan Anayasa Mahkemesi Kararı aşağıdaki gibidir:
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesinin (2) numaralı fıkrasında yer alan "...iki yıldan..." ibaresinin Anayasa'nın 2., 19. ve 38. maddelerine aykırılığı iddiasıyla iptal edilmesi talebinde bulunmuştur.
Olay, sanık hakkında taksirle öldürme suçundan açılan davada itiraz konusu kuralın Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme'nin iptal talebididir.
İptali istenen ve ilgili görülen kanun hükümleri şunlardır:
-
İptali istenen kanun hükmü, Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesidir. Bu maddeye göre, taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Aynı kişi birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuşsa, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
-
İlgili görülen kanun hükmü ise Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesidir. Bu maddeye göre, hakim, suçun işleniş biçimini, kullanılan araçları, işlendiği zaman ve yeri, suçun konusunun önem ve değerini, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığını, failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını, failin güttüğü amaç ve saiki göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırları arasında temel cezayı belirler.
Anayasa Mahkemesi, dosyada eksiklik bulunmadığından, 22/6/2023 tarihinde yapılan ilk inceleme toplantısında dosyanın esasının incelenmesine oybirliğiyle karar vermiştir.
İnceleme sonucunda, başvuru kararı ve ekleri, raportör tarafından hazırlanan rapor, itiraz konusu ve ilgili görülen kanun hükümleri, dayanılan ve ilgili görülen Anayasa kuralları ve diğer yasama belgeleri okunup incelenmiştir.
Cezanın belirlenmesi sürecinde, hukuk sistemimizde hapis ve adli para cezası olmak üzere iki farklı türde adli ceza öngörülmüştür. Suçun işlenmesinden sonra hâkim, suçun türüne göre uygun cezayı seçer ve suç için öngörülen cezanın alt ve üst sınırları arasında temel cezayı belirler. Bu temel ceza üzerinden suçun kasıtla veya bilinçli taksirle işlendiği durumlarda indirim veya artırım yapılır. Ayrıca, suçun nitelikli halleri söz konusu olduğunda temel cezada önce artırım sonra indirim yapılır. Bu şekilde belirlenen ceza üzerinden tesebbüs, istirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve cezada indirim yapılmasını gerektiren diğer hükümler uygulanarak sonuç ceza belirlenir.
Anayasa Mahkemesi, yapılan inceleme sonucunda kararını verecektir.
Bu Resmi Gazete özeti Kamu Zeka tarafından yapay zeka kullanılarak oluşturulmuştur. İlanın orjinaline resmigazete.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Kamu Zeka, bu hizmeti ücretsiz sunar ve ilanlardaki yazım hatalarından sorumlu değildir. Kamu Zeka'nın herhangi bir kamu kuruluşuyla ilişkisi yoktur.