T.O.M. Katılım Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünden:
T.O.M. Katılım Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünden: BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU
T.O.M. Katılım Bankası A.Ş. Genel Kurulu'na,
A. Konsolide Olmayan Finansal Tabloların Bağımsız Denetimi
- Görüş
T.O.M. Katılım Bankası A.Ş.'nin ("Banka") 31 Aralık 2023 tarihli konsolide olmayan bilançosu ile aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait; konsolide olmayan kar veya zarar tablosu, konsolide olmayan kar veya zarar tablosu ve diğer kapsamlı gelir tablosu, konsolide olmayan özkaynak değişim tablosu ve konsolide olmayan nakit akış tablosu ile önemli muhasebe politikalarının özeti de dahil olmak üzere konsolide olmayan finansal tablo dipnotlarından oluşan konsolide olmayan finansal tablolarını denetlemiş bulunuyoruz.
Görüşümüze göre, ilişikteki konsolide olmayan finansal tablolar Banka'nın 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle konsolide olmayan finansal durumunu ve aynı tarihte sona eren hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal performansını ve konsolide olmayan nakit akışlarını 1 Kasım 2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Bankaların Muhasebe Uygulamalarına ve Belgelerin Saklanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından bankaların hesap ve kayıt düzenine ilişkin yayımlanan diğer düzenlemeler ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ("BDDK") genelge ve açıklamaları ve bunlar ile düzenlenmeyen konularda Türkiye Finansal Raporlama Standartları ("TFRS'ler") hükümlerini içeren; "BDDK Muhasebe ve Finansal Raporlama Mevzuatı'na" uygun olarak tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun bir biçimde sunmaktadır.
- Görüşün Dayanağı
Yaptığımız bağımsız denetim, BDDK tarafından 2 Nisan 2015 tarihli 29314 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkında Yönetmelik" ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ("KGK") tarafından yayımlanan Türkiye Denetim Standartları'nın bir parçası olan Bağımsız Denetim Standartları'na ("BDS'lere") uygun olarak yürütülmüştür. Bu standartlar kapsamındaki sorumluluklarımız, raporumuzun "Bağımsız Denetçinin Konsolide Olmayan Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumluluklar" bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. KGK tarafından yayımlanan Bağımsız Denetçiler için Etik Kurallar (Bağımsızlık Standartları dahil) ("Etik Kurallar") ile konsolide olmayan finansal tabloların bağımsız denetimiyle ilgili mevzuatta yer alan etik hükümlere uygun olarak Banka'dan bağımsız olduğumuzu beyan ederiz. Etik Kurallar ve mevzuat kapsamındaki etikle ilgili diğer sorumluklar da tarafımızca yerine getirilmiştir. Bağımsız denetim sırasında elde ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulması için yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz.
- Kilit Denetim Konuları
Kilit denetim konuları, mesleki muhakememize göre cari döneme ait konsolide olmayan finansal tabloların bağımsız denetiminde en çok önem arz eden konulardır. Kilit denetim konuları, bir bütün olarak konsolide olmayan finansal tabloların bağımsız denetimi çerçevesinde ve konsolide olmayan finansal tablolara ilişkin görüşümüzün oluşturulmasında ele alınmış olup, bu konular hakkında ayrı bir görüş bildirmiyoruz. Kilit denetim konuları şunlardır:
- Denetimde konunun nasıl ele alındığı
- İlişkili taraf işlemleri
- İlişkili taraf işlemleri işletmenin olağan iş akışı
Bu kilit denetim konusunu ele almak için denetim içinde gerçekleşebileceği gibi bazı durumlarda prosedürleri tasarlarken ilişkili taraf işlemlerine ilişkin taraf ilişkileri ve işlemlerinin niteliği, ilişkili tarafların sirket yönetiminin uyguladığı muhasebe olmayan taraflarla gerçekleştirilen benzer işlemlere politikalarının Türkiye Muhasebe Standartları'na göre finansal tablolarda daha yüksek "önemli ("TMS'lere") ve Türkiye Finansal Raporlama yanılsak" riskine sebep olabilir. İlişkili taraflarla Standartlarına ("TFRS'lere") uygun olup olmadığı yapılan işlemler karmaşık olabilir veya ilişkili taraf göz önünde bulundurulmuştur. İşlemleri normal piyasa yapısı ve şartlarında gerçekleşmeyebilir. Bu çerçevede Şirket'in:
-
İlişkili taraflarla olan ilişkilerin, işlemlerin ve ilişkili taraf ilişkileri ve işlemleri anlaşılarak risk taahhütler dahil olmak üzere mevcut bakiyelerin faktörünün bulunup bulunmadığı bilinmesi, finansal tablo kullanımlarının işletmenin değerlendirilmiştir.
-
Karsılaştığı riskler ve fırsatlar ile işletmenin faaliyetleri hakkında yapacakları değerlendirmeleri ilişkili taraflara borç bakiyelerinin ödeme etkileyebilir. Bu sebeple ilişkili taraf işlemleri ve kabiliyetinin olup olmadığı değerlendirilmiştir. Bakiyeleri denetimimiz çerçevesinde kilit denetim konusu olarak belirlenmiştir. İlişkili taraflardan alacak ve borç bakiyelerine ilişkin doğrulamalar temin edilmiştir. Finansal tablolardaki ilişkili taraf işlemleri ile ilgili muhasebeleştirme esasları ve tutarlar; üçüncü bölüm XII. Dipnotta detaylı olarak açıklanmıştır.
-
Ertelenmiş vergi varlıklarının geri kazanılabilirliği
Banka, 31 Aralık 2023 tarihli konsolide olmayan Ertelenmiş vergi varlıklarının geri finansal durum tablosunda 65.902 bin TL tutarında kazanılabilirliğinin denetimi için uyguladığımız ertelenmiş vergi varlığı taşımaktadır. Hesaplanan prosedürler aşağıda özetlenmiştir: Ertelenmiş vergi varlıklarının geri kazanılabilir tutarı, Banka yönetimi tarafından mevcut koşullar İleriye dönük kar akış projeksiyonları Banka altında varsayımlara dayanılarak tahmin edilmiştir. Yönetimden temin edilmiş ve Şirket'in ileriye değerlendirme sırasında, gelecekteki iş planları göz dönük kar projeksiyonlarında yer alan önemli önünde bulundurulmuştur. Söz konusu varlıkların tahminlerin gerçekleşebilirliği üst düzey hangi ölçüde muhasebeleştirileceği Banka yönetimle yapılan toplantılarda yönetimi'nin ileriye dönük kar projeksiyonları ile değerlendirilmiştir. İlgili tahminlerine bağlı olduğundan ve 31 Aralık Üzerinden ertelenmiş vergi varlığı yaratılmış 2023 tarihli konsolide olmayan finansal tablolarında olan mahsup edilebilir mali zararların hangi muhasebeleştirilmiş olan ertelenmiş vergi yıllarda indirim konusu yapılabilieceği geçmiş yıl varlıklarının önemli bir tutarda olmasından ötürü, kurumlar vergisi beyannameleri ile bu varlıkların geri kazanılabilirliği kilit denetim konusu olarak değerlendirilmektedir. Hesaplamaları incelenmiştir. Önemli muhasebe tahminlerinin ve ertelenmiş Finansal tablolardaki ertelenmiş vergi varlıklarının vergi varlıklarına ilişkin dipnotların ilgili geri kazanılabilirliği ile ilgili muhasebeleştirme TFRS'ye uygunluğu kontrol edilmiştir.
- Yönetimin ve Üst Yönetimden Sorumlu Olanların Konsolide Olmayan Finansal Tablolara İlişkin Sorumlulukları
Banka yönetimi; konsolide olmayan finansal tabloların BDDK Muhasebe ve Finansal Raporlama Mevzuatı'na uygun olarak hazırlanmasından, gerçeğe uygun bir biçimde sunumundan ve hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içermeyecek şekilde hazırlanması için gerekli gördüğü iç kontrol den sorumludur. Konsolide olmayan finansal tabloları hazırlarken yönetim; Banka'nın sürekliliğini devam ettirme kabiliyetinin değerlendirilmesinden, gerektiğinde süreklilikle ilgili hususları açıklamaktan ve Banka'yı tasfiye etme ya da ticari faaliyeti sona erdirme niyeti ya da mecburiyeti bulunmadığı sürece işletmenin sürekliliği esasını kullanmaktan sorumludur. Üst yönetimden sorumlu olanlar, Banka'nın finansal raporlama sürecinin gözetiminden sorumludur.
- Bağımsız Denetçinin Konsolide Olmayan Finansal Tabloların Bağımsız Denetimine İlişkin Sorumluluklar
Bir bağımsız denetimde, biz bağımsız denetçilerin sorumlulukları şunlardır: Amacımız, bir bütün olarak finansal tabloların hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlık içerip içermediğine ilişkin makul güvence elde etmek ve görüşümüzü içeren bir bağımsız denetçi raporu düzenlemektir. BDDK tarafından 2 Nisan 2015 tarihli 29314 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkında Yönetmelik" ve BDS'lere uygun olarak yürütülen bir bağımsız denetim sonucunda verilen makul güvence; yüksek bir güvence seviyesidir ancak, var olan önemli bir yanlışlığın her zaman tespit edileceğini garanti etmez. Yanlışlıklar hata veya hile kaynaklı olabilir. Yanlışlıkların, tek başına veya toplu olarak, finansal tablo kullanıcılarının bu konsolide olmayan tablolara istinaden alacakları ekonomik kararları etkilemesi makul ölçüde bekleniyorsa bu yanlışlıklar önemli olarak kabul edilir. BDDK tarafından 2 Nisan 2015 tarihli 29314 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkında Yönetmelik" ve BDS'lere uygun olarak yürütülen bağımsız denetimin gereği olarak, bağımsız denetim boyunca mesleki muhakememizi kullanmakta ve mesleki süpheciliğimizi sürdürmekteyiz. Tarafımızca ayrıca: Konsolide olmayan finansal tablolardaki hata veya hile kaynaklı "önemli yanlışlık" riskleri belirlenmekte ve değerlendirilmekte; bu risklere karşılık veren denetim prosedürleri tasarlanmakta ve uygulanmakta ve görüşümüze dayanak teşkil edecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edilmektedir. Hile; muvaza, sahtekarlık, kasıtlı ihmal, gerçeğe aykırı beyan veya iç kontrol ihlali fiillerini içerebildiğinden, hile kaynaklı önemli bir yanlışlıkı tespit edememe riski, hata kaynaklı önemli bir yanlışlıkı tespit edememe riskinden yüksektir.
Bu Resmi Gazete özeti Kamu Zeka tarafından yapay zeka kullanılarak oluşturulmuştur. İlanın orjinaline resmigazete.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Kamu Zeka, bu hizmeti ücretsiz sunar ve ilanlardaki yazım hatalarından sorumlu değildir. Kamu Zeka'nın herhangi bir kamu kuruluşuyla ilişkisi yoktur.