Uzlaşma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
3 Şubat 1999 tarihli ve 23600 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Uzlaşma Yönetmeliği'nin 2. maddesi değiştirildi. Bu yönetmelik, Bakanlık Vergi Dairelerinin tarh yetkili olduğu tüm vergi, resim ve harçlar ile bunlara ilişkin olarak kesilecek vergi ziyaı cezaları ve 5.000 Türk Lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını kapsar. Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında artırılarak belirlenir ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de ilan edilir.
Aynı yönetmeliğin 4. maddesinin (a), (b), (f) ve (i) bentleri değiştirildi. Bakanlık, Hazine ve Maliye Bakanlığını, Başkanlık, Gelir İdaresi Başkanlığını ifade eder. Vergi, vergi dairelerinin tarh yetkili olduğu vergi, resim ve harçları kapsar. Ceza, vergi ziyaına sebebiyet veren fiillerle ilgili olarak tarh edilen vergi ve kesilen cezalar ile bu fiillere iştirak edenlere kesilen cezalar ve ön tespite ilişkin yazı tebliğ edilen mükelleflere kesilen cezaları ifade eder.
Aynı yönetmeliğin 5. maddesi değiştirildi. Bu madde, uzlaşma komisyonlarının hangi vergi, resim, harç, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında uzlaşabileceğini ve uzlaşabilecekleri en yüksek miktarları belirleme yetkisinin Bakanlıkta olduğunu belirtir. Bakanlık, il özel idareleri ve belediyelere ait vergi, resim ve harçlar için İçişleri Bakanlığı'nın görüşünü alarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıdır. Uzlaşma komisyonlarının uzlaşabilecekleri en yüksek miktarlar genel tebliğlerle belirlenir.
Aynı yönetmeliğin 6. maddesi değiştirildi. Bu madde, vergi dairesi uzlaşma komisyonları, defterdarlık uzlaşma komisyonu, vergi dairesi başkanlığı uzlaşma komisyonu, vergi daireleri koordinasyon uzlaşma komisyonu ve Merkezî Uzlaşma Komisyonu'nun kurulduğunu belirtir. Uzlaşma taleplerinin incelenmesi için kurulan bu komisyonlar, genel bütçeye giren vergi, resim ve harçlar ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına ilişkin uzlaşma taleplerini inceler. Merkezî Uzlaşma Komisyonu ve vergi daireleri koordinasyon uzlaşma komisyonunda Gelir İdaresi Başkanı, vergi dairesi başkanlığı kurulan yerlerde vergi dairesi başkanı, vergi dairesi başkanlığı kurulmayan yerlerde ise defterdar karar vermeye yetkilidir.
Aynı yönetmeliğin 7. maddesi değiştirildi. Bu madde, uzlaşma taleplerinin taahhütlü posta veya interaktif vergi dairesi üzerinden gönderilebileceğini belirtir.
Aynı yönetmeliğin 15. maddesi değiştirildi. Bu madde, uzlaşma vaki olmadığı takdirde, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun ilgili maddeleri çerçevesinde işlem yapılacağını belirtir.
Aynı yönetmeliğin 16. maddesi değiştirildi. Bu madde, vergi ziyaına sebebiyet veren fiillerle ilgili olarak tarh edilen vergi ve kesilen cezalar ile bu fiillere iştirak edenlere kesilen cezalar ve ön tespite ilişkin yazı tebliğ edilen mükelleflere kesilen cezaların uzlaşma konusu yapılamayacağını belirtir. Ancak, kanuni süresinden sonra verilen beyannameler üzerinden tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilen vergi ziyaı cezaları ve 5.000 Türk Lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uzlaşma konusu yapılabilir.
Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülür.
Bu Resmi Gazete özeti Kamu Zeka tarafından yapay zeka kullanılarak oluşturulmuştur. İlanın orjinaline resmigazete.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Kamu Zeka, bu hizmeti ücretsiz sunar ve ilanlardaki yazım hatalarından sorumlu değildir. Kamu Zeka'nın herhangi bir kamu kuruluşuyla ilişkisi yoktur.