Anayasa Mahkemesinin 27/9/2023 Tarihli ve 2019/30833 Başvuru Numaralı Kararı
10 Ocak 2024 Çarşamba tarihli Resmi Gazete'nin 32425 sayısında yayınlanan Anayasa Mahkemesi Kararı aşağıdaki gibidir:
Anayasa Mahkemesi Başkanlığından: GENEL KURUL KARARI HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ BAŞVURUSU (3) Başvuru Numarası: 2019/30833 Karar Tarihi: 27/9/2023 Başkan: Zühtt ARSLAN Başkanvekili: Hasan Tahsin GÖKCAN Başkanvekili: Kadir ÖZKAYA Üyeler: Engin YILDIRIM, Muammer TOPAL, Ridvan GÜLEÇ, Yusuf Sevki HAKYEMEZ, Yıldız SEFERİNOĞLU, Selahaddin MENTES, Basri BAĞCI, İrfan FIDAN, Kenan YAŞAR, Muhterem İNCE Raportör: Gülsüm Gizem GÜRSOY Başvurulan: Halkın Kurtuluş Partisi Vekiller: Av. Sait KIRAN, Av. Tacettin ÇOLAK
I. BAŞVURUNUN KONUSU
- Başvuru, belirli bir siyasi partinin il ve ilçe kongrelerini süresi içinde yapmaması nedeniyle siyasi örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.
II. BAŞVURU SÜRECİ 2. Komisyon, başvurunun kabul edilebilirlik incelemesinin Bölüm tarafından yapılmasına karar vermiştir. 3. Başvuru belgelerinin bir örneği bilgi için Adalet Bakanlığı'na gönderilmiştir. Bakanlık görüşünü bildirmiştir. Başvurucu, süresi içinde Bakanlık görüşüne karşı beyanda bulunmuştur. 4. Birinci Bölüm, başvurunun Genel Kurul tarafından incelenmesine karar vermiştir.
III. OLAY VE OLAYLAR 5. Başvuru formu ve eklerinde ifade edildiği şekliyle ilgili olaylar özetle şöyledir. 6. Başvurucu Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) günümüzde faaliyetlerini sürdüren bir siyasi partidir. Başvurucunun Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde teşkilatı bulunmaktadır. 7. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu 29/11/2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'na "Siyasi Parti Kongreleri" başlıklı bir yazı göndermiştir. Yazının ilgili kısmı şöyledir: "2820 sayılı Kanun'un 7. maddesi siyasi partilerin teşkilatlarını saymış, aynı Kanun'un 19., 20. ve 21. maddeleri de il ve ilçe teşkilatlarının oluşumu ve seçim usullerini açıklamıştır. Anılan Kanun siyasi partilerin her kademedeki kongrelerini en fazla 3 yılda bir yapmak zorunda olduğunu göstermiştir... Partilerin her kademedeki kongrelerin zamanında yapılmadığı takdirde Başsavcılığınızın görevleri arasında olmakla birlikte, bu hususta İçişleri Bakanlığı'na da bilgi verileceği hüküm altına alınmıştır. Diğer taraftan 2820 sayılı Kanun'un 121. maddesi Türk Kanunu Medenisi ile Dernekler Kanunu'nun ve dernekler hakkında uygulanan diğer kanunların bu kanuna aykırı olmayan hükümleri, siyasi partiler hakkında da uygulanır" şeklindedir. Bu maddenin anlamı yaptığı 5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 36. maddesi de kamu düzeninde hüküm bulunmayan hallerde 4721 sayılı Kanun'un hükümlerinin uygulanacağını belirtmiştir. Derneklerin kendiliğinden sona erme halleri 4721 sayılı Kanun'un 87. maddesinde düzenlenmiş, bu durumların varlığı halinde her ilgilinin sulh hakiminden, derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespitini isteyebileceği belirtilmiştir. Bu açıklamalarla birlikte il ve ilçe teşkilat kongrelerini süresinde yapmayan veya üst üste yapmayan partinin o yerlerdeki teşkilatlarının kendiliğinden feshedildiği ancak o il ve ilçe parti organlarında görev alanların görevlerinin sona ereceği gözetilerek; Bakanlığınıza hâk milki amirler vasıtasıyla, 1- Demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olan siyasi partilerimizin kuruluşunu gerçek
Bu Resmi Gazete özeti Kamu Zeka tarafından yapay zeka kullanılarak oluşturulmuştur. İlanın orjinaline resmigazete.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Kamu Zeka, bu hizmeti ücretsiz sunar ve ilanlardaki yazım hatalarından sorumlu değildir. Kamu Zeka'nın herhangi bir kamu kuruluşuyla ilişkisi yoktur.